Salewa przeniosła się do nowej, imponującej siedziby głównej w Bolzano

Zbudowana na obrzeżach Bolzano, tam gdzie kończy się miasto a zaczynają góry, sama przypomina formację skalną. Składa się z nieregularnych brył, z których najwyższa mierzy 50 metrów i jest obecnie najwyższym obiektem w mieście. 

Nowa siedziba Salewy w Bolzano (fot. Salewa)Nowa siedziba Salewy w Bolzano (fot. Salewa)

Nowa siedziba Salewy w Bolzano zdobywała nagrody jeszcze przed ukończeniem. Ukończona, stanowi ucieleśnienie prostoty i szacunku dla środowiska.

Elewacja pokryta jest płytami aluminium w szaro-niebieskich odcieniach – kolory zostały specjalnie dopasowane do otaczających budynek gór. Dodatkowo, część ścian pokryta jest powierzchniami lustrzanymi, które odbijając w sobie Dolomity zwiększają jeszcze stopień integracji budynku ze środowiskiem. Eleganckie krawędzie roztapiają konstrukcję w krajobrazie, a układ lustrzanych powierzchni zapewnia kilka oryginalnych „widoków” zmieniających się wraz ze zmianą położenia obserwatora.

Siedziba Salewy w Bolzano (fot. Salewa)Siedziba Salewy w Bolzano (fot. Salewa)

Siedziba Salewy w Bolzano (fot. Salewa)Siedziba Salewy w Bolzano (fot. Salewa)

Według projektantów, budynek miał być czymś więcej niż zwykłym biurowcem. Projektowi przyświecało hasło XII Biennale Architektury w Wenecji: „ludzie spotykają się w architekturze”. Obiekt miał zatem stać się przestrzenią komunikacji między firmą a jej dostawcami, partnerami i klientami. Miał być punktem przecięcia życia zawodowego z prywatnym, z jego fizycznymi i społecznymi aspektami, z wypoczynkiem i rekreacją. Jak powiedział Reiner Gerstner, dyrektor ds. marketingu i marki: według naszej filozofii jakość i styl powinny wyrażać się we wszystkim co sprawia, że marka jest widoczna, słyszalna, namacalna (…). Ta filozofia znalazła wyraz w naszej nowej siedzibie głównej.

Dlatego też siedziba została wyposażona w ściankę wspinaczkową (2000 m² powierzchni wspinaczkowej, 24m wysokości – dzięki umieszczeniu jej w wielkim wejściowym łuku umożliwia jednocześnie przebywanie na świeżym powietrzu i gwarantuje ochronę przed niesprzyjającymi warunkami pogodowymi), sale gimnastyczne, siłownie, sale fitness, sklep, punkty gastronomiczne, a nawet żłobek.

 (fot. Salewa) (fot. Salewa)

Ekologiczność budynku nie ogranicza się do sfery estetycznej: budynek wyposażony jest w największy w tej części Włoch system kolektorów słonecznych, co w efekcie pozwala mu wyprodukować więcej energii (400000 kWh rocznie) niż sam zużywa. Posiada również nowatorski system klimatyzacji.

 (fot. Salewa) (fot. Salewa)

Budynek został zaprojektowany przez biura Cino Zucchi Architetti i Park Associati z Mediolanu, kosztował 40 mln euro.

Źródło: Salewa

KOMENTARZE

WORDPRESS: 0