III Maraton Gór Stołowych – kilka rad od Marcina Świerca

Do trzeciej edycji Maratonu Gór Stołowych, najtrudniejszego biegu w cyklu Salomon Trail Running, został nieco ponad tydzień. W ubiegłym roku najlepsze czasy należały do Marcina Świerca wśród mężczyzn – 3h 43min 43sek oraz do Anny Celińskiej wśród kobiet – 4h 41min 39sek. 

Maraton Gór Stołowych - mapaMaraton Gór Stołowych – mapa

Niestety w tym roku Marcin nie wystartuje – w tym samym terminie będzie walczył na Mistrzostwach Europy w Turcji… Ale że Marcin jest mocno związany z tymi zawodami, przygotował kilka rad dla startujących, które w szczególności polecamy debiutantom. Dziwnym zbiegiem okoliczności, nawet gdy całe lato jest zimne i deszczowe, w Pasterce w lipcu panują upały!

Marcin Świerc (Salomon Suunto Team): Maraton zbliża się wielkimi krokami, już tylko dni dzielą Was od zwiedzania w biegu Broumovskich i Błędnych Skał… Oto kilka, moim zdaniem ważnych rzeczy, na które wart zwrócić uwagę:

1. Trening… Teraz to już tylko odpoczywać, zostało bardzo niewiele czasu, więc ładuj akumulatory. Tydzień przed zrób jeszcze ostatnie długie wybieganie, i czekaj na 7 lipca…

2. Mierz siły na zamiary. Jeśli jest to Twój debiut, lub nie czujesz się mocny w górach, zaczynaj spokojnie. Wydaje Ci się, że wolno? Zacznij jeszcze wolniej! Energia zaoszczędzona w pierwszej połowie dystansu przyda sie na końcu, gdzie czeka Szczeliniec i 666 schodów do schroniska i mety. Jeśli będzie naprawdę gorąco, rozgrzewkę zrób na pierwszych kilometrach biegu – po prostu wolniej zacznij. 

3. Nawadnianie – zalecam zabrać pas z bidonem, opcjonalnie plecak z camelbackeim, na punktach uzupełniać braki. Pamiętaj o tym, bo jeśli znowu będzie mocne słońce, brak picia może się bardzo źle skończyć. Lepiej więc zatrzymać się na punkcie odżywczym i uzupełnić braki, niż później „umierać”.

4. Wyślij w depozycie na Szczeliniec suche ubranie do przebrania, oraz kilka złotych – przyda się na zimne napoje.

Maraton Gór Stołowych (fot. Monika Strojny)Maraton Gór Stołowych (fot. Monika Strojny)

Maraton Gór Stołowych (fot. Monika Strojny)Maraton Gór Stołowych (fot. Monika Strojny)

Maraton Gór Stołowych (fot. Monika Strojny)Maraton Gór Stołowych (fot. Monika Strojny)

5. Odbierz numer startowy dzień wcześniej. Będzie naprawdę dużo ludzi, bieg powiększył się dwukrotnie w ciągu roku, tak więc biuro będzie miało dwa razy więcej roboty, a tak w dzień startu będziesz spokojniejszy.

6. Sprzęt, a zwłaszcza buty. Pamiętaj, że jesteś w terenie górskim, nie polecam butów bez bieżnika, lub takich, w których startujesz na ulicy. Weź buty, w których dobrze będziesz czuł teren, i będziesz miał spokojną głowę na zbiegach… 

7. Śniadanie przed biegiem. Ważne! To Twoja energia, ma jej starczyć na ok 4 godziny dla najlepszych, do nawet 8 godzin wysiłku. Zjedz je duże, smaczne i odpowiednio wcześniej. Polecam również jakiś makaronik wieczorem na dzień przed 🙂 

8. Zjedz coś po biegu, na mecie na pewno będą owoce itp., a jeśli chcesz też coś konkretnego schronisko zapewne zaspokoi Twoje smaki. W czasie dekoracji polecam makaron mistrza kuchni z Pasterki, będzie dla każdego w pakiecie. A potem ciesz się z wyniku i baw dobrze na wieczornej imprezie ;)) 

Maraton Gór Stołowych (fot. Monika Strojny)Maraton Gór Stołowych (fot. Monika Strojny)

Cóż, chyba tyle ode mnie, trzymam kciuki za wszystkich! Szkoda, że nie będzie mi dane z Wami być…

Zdjęcia z ubiegłych lat w galerii na www.trailrunning.pl.

Monika Strojny

COMMENTS

WORDPRESS: 0