HomeNowości z rynku

Primus świętuje 130-lecie marki limitowaną kolekcją Heritage

SOLNA, SZWECJA. — Primus, szwedzka marka sprzętu do gotowania, obchodzi swoje 130-lecie. Był to czas wprowadzania innowacji w dziedzinie gotowania w outdoorze, napędzania niezliczonych przygód i dostarczania niezapomnianych wrażeń z posiłków na świeżym powietrzu. W 2022 roku Primus świętuje tę 130-letnią rocznicę powstania kolekcją sprzętu z wyjątkowym logo Heritage, uzupełnioną o specjalne opakowanie, które zawiera oryginalne grafiki z początków istnienia Primusa. Ta seria jest limitowana i stanie się edycją kolekcjonerską.

***

Firma Primus została założona w małym warsztacie kowalskim w centrum Sztokholmu, kiedy to F.W. Lindqvist i J.V. Svenson stworzyli pierwszą na świecie kuchenkę naftową nie emitującą sadzy. Ponieważ była ona pierwszym tego rodzaju urządzeniem, postanowili nazwać go Primus, co po łacinie oznacza właśnie „pierwszy”. Od tego momentu nazwa Primus jest synonimem niezawodnych kuchenek, które stały się podstawowym wyborem dla osób wyruszających na pierwsze wyprawy i wymagające ekspedycje.

Heritage Collection na 130-lecie marki Primus

Heritage Classic Trail Stove (fot. Primus)

Wprowadzona na rynek we wczesnych latach 80, kuchenka Classic Trail Stove stała się podstawowym wyposażeniem, który towarzyszył niezliczonym przygodom na całym świecie. Cztery szeroko rozstawione podpórki pod garnek zapewniają dodatkową stabilność i odporność na wiatr, jednocześnie wygodnie utrzymując naczynia różnej wielkości. Szeroki płomień doskonale sprawdza się podczas przygotowania posiłków na większych garnkach dla 1-3 osób i pozwala zagotować litr wody w mniej niż cztery minuty. Każda kuchenka jest indywidualnie numerowana, co stanowi jedyną w swoim rodzaju pamiątką.

Heritage Easy Light Lantern (fot. Primus)

Lampa Easy Light oświetli każdy kemping emitując światło o mocy 490 lumenów. Ta kompaktowa, ale wydajna latarnia rozprzestrzenia światło i ciepło, zajmując minimalną ilość miejsca w koszu piknikowym lub plecaku dzięki puszce w stylu retro. Zapłon Piezo sprawia, że zapalanie jest szybkie i łatwe, a opatentowany palnik jest cichy i wydajny.

Heritage Eat and Drink Bundle (fot. Primus)

Ten codzienny zestaw kuchenny zawiera talerz, kubek i sztućce, które doskonale sprawdzą się na obozie lub podczas podróży. Każdy element wykonany jest ze stali nierdzewnej, która nie zatrzymuje ani nie przenosi smaków i nadaje się do mycia w zmywarce.

Heritage Klunken Bottle (fot. Primus)

Wykonana z myślą o codziennym użytkowaniu, elegancka butelka Klunken jest wykonana ze stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością, zapewniającej dodatkową trwałość. Korkowa zakrętka jest przymocowana do dopasowanej kolorystycznie taśmy, dzięki czemu butelkę można łatwo chwycić lub nosić w ręce.

Mówi Per Waag, dyrektor generalny firmy Primus:

Primus od ponad wieku jest nieodłącznym elementem przygód, zarówno tych przełomowych, jaki tych codziennych. Od momentu, gdy Andreé dotarł na Biegun Północny w 1897 roku, aż po wejście Hillary’ego i Norgay’a na Mt. Everest w 1953 roku, byliśmy najczęściej wybieranym rozwiązaniem do przygotowywania posiłków. Naszym celem jest dalsze opracowywanie sprzętu, który pomaga napędzać przygody. Utrzymywaliśmy ogień płonący przez 130 lat i jesteśmy zapaleni na kolejne 130.

Kamienie milowe

  • 1892 F.W. Lindqvist i J.V Svenson produkują pierwszą kuchenkę naftową nie emitującą sadzy i nadają jej nazwę „Primus”.
  • 1897 Andree-Expedition – z kuchenką Primus w bagażu członkowie wyprawy próbują dotrzeć na biegun północny.
  • 1908 Primus otwiera własną fabrykę na sztokholmskiej wyspie Lilla Esslingen.
  • 1911 Roald Amundsen pakuje kuchenkę Primus i wyrusza na biegun południowy.
  • 1953 Sir Edmund Hillary i Tenzing Norgay zabierają ze sobą na Mount Everest kuchenkę Primus.
  • 1978 Primus podejmuje pierwsze działania na rzecz ochrony środowiska: specjalnie dla krajów afrykańskich opracowywane są kuchenki gazowe, które w ogromnym stopniu zmniejszają zużycie drewna na opał.
  • 1994 Primus otwiera własny zakład produkcyjny w Tartu w Estonii, w którym obowiązują najwyższe standardy produkcji.
  • 1996 Primus opracowuje pierwszą kuchenkę MultiFuel, która może być zasilana gazem, benzyną i naftą.
  • 1996 Göran Kropp dojechał na rowerze z kuchenką Primus MultiFuel w bagażu pod Mount Everest i po zdobyciu go wrócił do domu.
  • 2006 Primus wprowadza na rynek technologię PrimeTech – produkty są dwa razy bardziej wydajne niż tradycyjne kuchenki.
  • 2022 SIP Power Gas Launch – popularyzacja produkcji gazu z odpadów biopochodnych w myśl zasady zrównoważonego rozwoju – pierwszy krok w programie Sustainable Improvement.
  • 2023 Premiera kolekcji Feed Zone – pierwszej kolekcji dedykowanej podróżnikom rowerowym.

***

Aby dowiedzieć się więcej o kolekcji z okazji 130-lecia marki, odwiedź stronę https://www.primusequipment.com. Kolekcję z okazji 130-lecia będzie można kupić u wybranych sprzedawców detalicznych oraz na stronie https://www.primusequipment.com.

Artykuł sponsorowany

KOMENTARZE

WORDPRESS: 0