Metody uzdatniania wody do picia

W związku z tym, że wakacje już wkrótce a większość z nas ruszy w różne strony świata przygotowaliśmy artykuł dla wszystkich, którzy wyjeżdżają w daleki świat (ale nie tylko) dotyczący sposobów uzdatniania wody.

Jak wiadomo woda stanowi od 45-75% masy ciała człowieka (w zależności od wieku), a nasz organizm bez wody może funkcjonować w miarę normalnie około 8 godzin (w zależności od czynników zewnętrznych może być to czas trochę krótszy lub dłuższy). Potem następuje znaczne zmniejszenie wydolności organizmu, odporności, uszkodzenia organów wewnętrznych, w końcowej fazie odwodnienie doprowadzić może do zgonu.

Odwodnienie powodowane jest zbyt małym przyjmowaniem płynów i zbyt szybką ich utratą. Zbyt małe przyjmowanie płynów wynika z braku dostępności wody pitnej, natomiast utrata wynikiem jest nie tylko np. większą wilgotnością powietrza i temperaturą ale również stanem chorobowym, wymiotami, biegunką – do których dochodzi najczęściej po wypiciu nie oczyszczonej wody lub zjedzeniu owoców umytych w wodzie nie nadającej się do spożycia.

Do normalnego funkcjonowania przeciętnemu człowiekowi potrzeba około 2,5 litra wody dziennie i taka ilość minimalna musi zostać zabezpieczona na każdy dzień wyprawy.

O ile w krajach tzw. cywilizowanych z reguły nie ma problemu z dostępem do wody zdatnej do picia i prędzej czy później uda nam się zaspokoić pragnienie, to na większej części naszego globu (Afryka, Azja, część Ameryki Południowej, Ameryka Środkowa, Oceania) dostęp do czystej wody jest bardzo utrudniony.

Flora bakteryjna tubylców jest inna niż nasza, stad nawet ta woda pitna, która nie jest szkodliwa dla mieszkańców danego regionu może się okazać zabójcza dla organizmu przybysza.

Trzeba mieć też na uwadze, że „czystość” wody i zdatność do picia jest pojęciem względnym a my jako Europejczycy mamy te standardy postawione bardzo wysoko. Z reguły woda zdatna do picia np. dla Hiundusa czy Sudańczyka w przypadku spożycia przez nas naraża nas na różne niemiłe przygody, zaczynając od zwykłych problemów żołądkowych a kończąc na poważnych kłopotach zdrowotnych.

W związku z tym wszystkie osoby wyruszające w rejony gdzie dostęp do czystej wody może być utrudniony, a które planują podróże i zwiedzanie a nie tylko siedzenie w klimatyzowanym hotelu wysokiej klasy z dostępem do butelkowanej wody, powinny poznać sposoby uzdatniania wody i jeżeli uznają to za stosowne zaopatrzyć się przed wyjazdem w tabletki lub urządzenia do uzdatniania wody tak, by można ją było bezpiecznie i bez obaw pić.

Poniżej opiszemy najczęściej stosowane metody uzdatniania wody w warunkach turystycznych. Postanowiliśmy je przedstawić w taki sposób, by uwypuklić ich zalety i wady tak by każda osoba mogła wybrać odpowiedni dla siebie sposób, w zależności od własnych preferencji.

Tabletki do uzdatniania wody

Katadyn, tabletki Micropur Forte MFKatadyn, tabletki Micropur Forte MF

Przeznaczone z reguły dla osób, które nie planują mieć problemu z dostępem do wody, ale chcą się zabezpieczyć na tzw. wszelki wypadek.

Plusy:

  • niewielki koszt zakupu
  • mała waga i objętość, co jest ważne gdy podróżujemy z plecakiem i cały dobytek nosimy z sobą
  • zabijają nie tylko bakterie i pierwotniaki ale również wirusy
  • długi czas przydatności do użycia odkażonej pastylkami wody (2-3 lata)

Minusy:

  • nie oczyszczają wody z zanieczyszczeń fizycznych, nie likwidują koloru czy zapachu uzdatnianej wody, co w niektórych przypadkach zmusza do wstępnego filtrowania wody przez gazę czy pogodzenia się z jej nieciekawym kolorem lub zapachem
  • długi czas oczekiwania na uzdatnienie wody od momentu zastosowania pastylek do możliwości jej spożycia, który wynosi od 30 minut do nawet 2 godzin
  • odkażona woda ma specyficzny smak, który części osób może nie przypaść do gustu.
  • wysoki koszt uzdatnienia 1 litra wody

Urządzenia do odkażania wody za pomocą światła UV

SteriPEN, urządzenie do odkażania wody TravelerSteriPEN, urządzenie do odkażania wody Traveler

Przeznaczone z reguły dla osób, które wiedzą że problem z dostępem do wody zdatnej do picia w ich przypadku jest jak najbardziej realny.

Plusy:

  • zabijają nie tylko bakterie i pierwotniaki, ale również wirusy
  • krótki czas oczekiwania na uzdatnienie wody od momentu włączenia urządzenia do możliwości jej spożycia, który wynosi kilkadziesiąt sekund
  • niewielka waga i objętość

Minusy:

  • wysoki koszt zakupu
  • woda odkażana tym urządzeniem musi być w miarę czysta fizycznie. W przypadku lekkiego zabrudzenia wody czas jej odkażenia się wydłuża, w przypadku większego zabrudzenia odkażenie może być niemożliwe (urządzenie nie zadziała)
  • nie likwidują smaku czy zapachu uzdatnianej wody
  • uzależnienie od źródła zasilania urządzenia jakim są baterie
  • ograniczona żywotność lampy UV
  • wysoki koszt uzdatnienia 1 litra wody 

Turystyczne filtry do wody

MSR, filtr MiniWorks EXMSR, filtr MiniWorks EX

Przeznaczone z reguły dla osób, które wiedzą, że problem z dostępem do wody zdatnej do picia w ich przypadku jest pewny. Idealne dla osób, które wyjeżdżają w większej grupie.

Plusy:

  • filtrują wodę również z zanieczyszczeń fizycznych, więc możemy w ich przypadku czerpać wodę np. z kałuży, jeziora, rzeki itp.
  • eliminują niepożądane smaki oraz zapachy dzięki zastosowaniu filtra węglowego
  • duża szybkość filtracji (z reguły 1 litr/minutę) i natychmiastowa możliwość bezpiecznego spożywania wody
  • filtrowanie odbywa się tylko wyłącznie przy użyciu naszej energii (naciskanie dźwigni), więc nie jesteśmy zależni od żadnych źródeł zasilania
  • duża wydajność wkładów filtrujących (z reguły 500 – 2000 litrów)
  • możliwość wymiany wkładów filtrujących
  • niski koszt przefiltrowania 1 litra wody

Minusy:

  • wysoki koszt zakupu
  • spora waga i objętość (w porównaniu do 2 pierwszych sposobów)
  • konieczność czyszczenia wkładu jak i samego filtra
  • nie eliminuje wirusów

Jak widać z zestawień plusów i minusów żaden sposób uzdatniania wody nie jest pozbawiony wad, ale jak wiadomo trudno w przyrodzie o rozwiązania idealne. Chodzi o to żeby znając zalety i wady móc je dopasować do naszego wyjazdu i własnych upodobań.

Część minusów jest sprawą subiektywną, np. dla osób zamożnych wysoki koszt zakupu może nie być żadnym problemem, a część minusów może nie mieć znaczenia w przypadku specyfiki naszego wyjazdu (np. jedziemy w kilka osób i część produktów zabieranych jako „wspólne” rozkłada się na kilka osób więc większa waga czy objętość nie jest tak bardzo istotna)

Trzeba na koniec dodać że powyższy artykuł nie wyczerpuje całego tematu uzdatniania wody, jak i nie przedstawia wszystkich sposobów jej oczyszczania.

Co jakiś czas na rynku pojawiają się różne pojedyncze patenty różnych firm my natomiast zdecydowaliśmy się przedstawić tylko te sposoby które są najbardziej popularne i już sprawdzone a ich działanie pewne. Z tego też powodu zdecydowaliśmy się nie przedstawiać w tym artykule sposobów improwizowanych ponieważ z reguły są one stosowane tylko przez fanatyków survivalu typu Bear Grylls lub ewentualnie w przypadku najwyższej konieczności typu śmierć z pragnienia.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=KEIYNvwXD0Q]

Źródło: Sherpa Blog

KOMENTARZE

WORDPRESS: 0